MÖNSTERDESIGN

Är du intresserad att köpa mönster till fast pris så ta kontakt med mig via emma@cheam.se eller på telefon 0723071345. Här nedan ser du några av mina mönster. Jag har fler att presentera.

PROCESS FÖR MÖNSTERFORMGIVNING

Att designa ett mönster som går att repetera är en process som sträcker sig från det handritade med papper och penna eller pensel till det digitala. Jag föredrar att börja skissa mitt mönster för hand för att sedan skanna in det i Illustrator och fortsätta där och experimentera med färger och storlekar.

För att ett mönster ska kunna upprepas i oändlighet behövs en så kallad mönsterrapport skapas. Detta är alltså ett mönster som går att upprepa åt båda sidor samt uppåt och neråt. Mönstret kan sedan tryckas på stora ytor såsom tyger eller tapeter men även mindre ytor såsom servetter, presentpapper, anteckningsblock, inredningsprodukter, mobilskal mm. Mönster omger oss överallt och det mesta som har en yta kan prydas med ett mönster.

I processen går jag tillväga så att jag först samlar inspiration. Det kan vara allt ifrån att utgå från något vackert fynd från naturen, ett fotografi eller någon intressant struktur. Sen analyseras målgrupp och trend och moodboards skapas. Efter det kan själva skissfasen påbörjas. Jag använder olika pennor, från blyerts till fineliner eller tuch. Mönstret skissas upp för hand för att sedan göra det repeterbart med en metod som jag kortfattat har visualiserat nedan:

Mitten av pappret fylls med ett mönster, det delas i 4 delar som får byta plats enligt ett visst schema. Sedan fyller man mitten i den tomma yta som uppstått efter att delarna bytt plats. Det handritade mönstret scannas där efter in och digitaliseras. Här ser du det färdiga resultatet som är digitaliserat i Illustrator där jag också har ändrat färg samt storlek. Nedan ser du fler färgalternativ.

Mönstret ”bladverk” i beige, blå och rosa.

Mönstret ”Antachus” i aprikos och blått.

”Antachus” i rosa och grönt.

DIGITAL MÖNSTERFORMGIVNING

Vissa mönster skapar jag helt digitalt. Jag använder mig alltså enbart av Illustrator. Nedan mönster är ett exempel på detta:

Mönstret Luxe tropics skapade jag när jag studerade modedesign och mönsterformgivning på Nordiska textilakademin. Inspirationen kommer från den exotiska botaniken med inslag av hibiskus och palmblad. Naturen är något som ofta inspirerar mig oavsett om det handlar om växter och natur från andra länder såväl som skandinavisk flora.


MÖNSTERFORMGIVNING OCH MODEDESIGN

Mönsterformgivning är en del i designprocessen. Att skapa ett mönster eller ett print är min passion. Att dessutom designa kläder och mode med ett print på blir dubbel glädje!

Me in color är ett kläd/smyckesvarumärke som står för färg, glädje och personlighet och grundades 2017. Till den första kollektionen tog jag fram 3 mönster, dessa ser du ovan.

Under 2021-2022 jobbade jag på uppdrag för Mix by heart som är ett damkläders varumärke med kläder i härliga kvaliteér och snygga mönster med mycket färg. Dem riktar sig till kunden som vill bygga en garderob där man kan mixa och matcha sina kläder. Här är mönstret paisley weekend, ett stilrent paisley mönster med medaljonger, bladverk och organiska inslag.


Vill du se hur jag jobbar med mönsterformgivning inom INREDNING , MODE samt hur jag jobbar inom GRAFISK DESIGN

Comments are closed.