Modedesign

I designprocessen inom mode ingår många delar från att analysera målgrupp, varumärke och trend till att utifrån detta skapa ett koncept och gå vidare till skiss/själva designandet. Resultatet av designprocessen blir slutligen ett färdigt plagg/accessoar.

MODESKISS

Modeskiss t.v. målad i akvarell, modeskiss t.h. målad i blyerts.

Modeskiss i akvarell

Underkläder målad med Promarker pennor

PROCESS FÖR MODEDESIGN

Att framställa en modeskiss gör jag efter att ha analyserat trender, varumärket samt målgruppen jag ska designa för. Trender och koncept sammanfattas i moodboards samt färgkarta skapas innan skissandet påbörjas. Det är viktigt med denna grundläggande process för att få en röd tråd genom hela kollektion. Sen påbörjas skissfasen. Här ovan ser du några modeskisser som är framställda på olika sätt, akvarell, blyerts och promarker pennor. Det verktyg jag oftast använder är dock det digitala då överföringen av skisser till tillverkare är enklare digitalt. Det behövs plaggskiss och produktunderlag som visar exakt hur plagget ska sys samt vilka material, knappar, blixtlås, sytråd mm som ska ingå vilket också är enklare att skapa om man har ritat modeskissen digitalt från början.


SKETCHBOOK

Tidigt i designprocessen samlar jag på mig inspiration och experimenterar med allt ifrån färgprover, urklipp ur tidningar, saker från naturen mm. för att sedan få ner mina idéer på papper.


PLAGGSKISS, TECHNICAL DRAWING OCH PRODUKTSPECIFIKATION

Det sista jag gör i designprocessen innan underlagen ska vidare till tillverkare är att rita plaggskiss och skapa technical drawings och produktspecifikation. Här finns alla komponenter som ska ingå i plagget specificerade.

Plaggskiss träningskollektion, byxa, top och underkläder

Plaggskiss blus med detaljskiss för ärmslut och manschett.

Plaggskiss samt foto till kampanj skapat för Seger. Denna vita slätstickade mössa med logga i guld lurex designade jag till Segers 70-års jubileum. Den togs fram till en kampanj som genomfördes i sociala medier. Vi studenter på Nordiska textilakademin fick hylla varsitt årtionde och designa varsin mössa från 50-talet och fram till 2010 talet. Detta är en hyllning till 00-talets ”glamour och logo era”.


MÖNSTERFORMGIVNING

En del i designprocessen är mönsterformgivning. Att skapa ett mönster eller ett print är min passion. Att dessutom designa kläder och mode med ett print på blir dubbel glädje!

Me in color är ett kläd/smyckesvarumärke som står för färg, glädje och personlighet och grundades 2017. Till den första kollektionen tog jag fram 3 mönster, dessa ser du ovan.

Under 2021-2022 jobbade jag på uppdrag för Mix by heart som är ett damkläders varumärke med kläder i härliga kvaliteér och snygga mönster med mycket färg. Dem riktar sig till kunden som vill bygga en garderob där man kan mixa och matcha sina kläder. Här är mönstret paisley weekend, ett stilrent paisley mönster med medaljonger, bladverk och organiska inslag.


Klicka vidare om du vill läsa mer om jag jobbar med MÖNSTERDESIGN och formgivning inom INREDNING samt hur jag jobbar inom GRAFISK DESIGN

Comments are closed.